Skaar.se

Blå bandet 2007 Strömstad - Marstrand

Mollösund - Marstrand, 7 oktober. Distans: 26 km
Vind: V-SV 5-10 m/s. Väder: 15-20 grader, växlande molnighet.

Betydligt jobbigare paddling dag 2 då vinden ökat och lagt sig på västan. Paddling den inre vägen förbi Skärhamn och Klädesholmen. Vid Åstol blir sjön riktigt hög och sista biten in mot Marstrand blir mycket jobbig i den stora kajaken. Detta blir årets sista paddling och vi kan nöjda och belåtna konstatera att vi nu tillryggalagt sträckan Strömstad - Marstrand under 2007. Bara en kort bit mellan Mollösund och Orust återstår, men den får vänta till en helg nästa år. Det är dock ganska långt kvar runt kusten...

Marstrand - Mollösund, 6 oktober. Distans: 29 km
Vind: VXL 0-3 m/s. Väder: 15-20 grader, sol.

Första helgen i oktober bestämmer vi oss för att hyra kajaker uppe i Marstrand och ta oss an Pater Noster. Vädret lovar vindstilla och det kan man verkligen säga att vi hade!En magisk paddelupplevelse på ett spegelblankt Skagerak. Ingen vind på hela dagen och paddlingen stundom helt på öppet hav!!! Första stoppet gjorde vi på Pater Noster, andra stoppet på Altarholmen på bästa bohusgranit (här intog vi även en rejäl fika!). Tältplatsen hittade vi söder om mollösund efter en fantastisk dag i dubbelkajak.

Saltö - Ellös, 19 augusti. Distans: 18 km
Vind: SO 3-7 m/s. Väder: 15-20 grader, mulet.

3 timmar intensiv paddling ner mot Ellös på Orust västsida. Det första vi serverades på dagen var kraftig motström i gullmarns inlopp. Det kändes som att paddla i tapetklister. Utanför grundsund blåste det upp mot 7 m/s och misströstade lite då vi återigen stötte på motvind. Efter mycket slit och vilja kom vi med trötta armar iland i Ellös vid lunchtid. Där mötte Åsa oss med Gammelmercan. Efter att vi bjudit åsa på en Gourmetlunch bestående av varmakoppen, polarbröd och mjukost lyfte vi upp kajakerna på taket och körde hem mot Göteborg. Tack Axel för skjussen upp till strömstad, tack Åsa för hämtningen i Ellös. Stort TACK till Axels föräldrar för lån av kajaker!!! Vi kunde inte ha haft en bättre bröllopresa. Nästa år(eller kanske en helg i höst) tar vi oss an nästa etapp runt Sveriges kust.

Smögen Camping - Saltö, 18 augusti. Distans: 21 km
Vind: SV 8-12 m/s. Väder: 15-20 grader, växlande molnighet.

Vi börjar dagen med att runda upp runt kungshamn och glida in mot Bohus-Malmön. Äntligen lite medvind! Riktigt härlig paddling, visserligen i ganska hög sjö, men med vinden i ryggen behövde vi mer styra för att hålla kurs än att paddla. Vi hittade en fin sandstrand på insidan av Bohus-Malmön för lunchen. Därefter paddlade vi vidare och hittade veckans skönaste tältplats på Saltöns ostsida, troligen i en fårhage. Till middag bjöds köttbullar i gräddsås på burk med couscous.

Yttre Huö - Smögen Camping, 17 augusti. Distans: 12 km
Vind: SV 16 m/s!!! Väder: 15-20 grader, skurar och moln.

Vi vaknade sent och paddlade in till Hunnebostrand för lunch och lite shopping på Konsum. Regnet var ihärdigt och blåsten stark. Vi var därför nära att ge upp redan här, men tar en chansning att Sotenkanalen borde vara ganska skyddad från vinden. Det är den också, från sjön, men inte från vind. Södra utloppet ur kanalen är direkt vidrigt. Man funderar på hur man kan paddla så mycket och ändå inte komma framåt. 16 sekundmeter rakt i nosen är ganska mycket lär vi oss den hårda vägen. När en störtskur innehållande riktigt hårda vindbyar anfaller oss vid Tryggö är vi nära att ge upp och vända tillbaka till campingen vi såg vid norra delen av Sotenkanalen... Men så kommer räddningen i form av att Gratitude dyker upp i regnet och lättar vårt humör. Vi vänder österut och paddlar in mot Väjern. Den sista biten bjöd på din surf i vågorna som för en gångs skull va med oss. Efter en lång dag hyrde vi oss en liten stuga på Smögen Camping precis norr om Kungshamn. Kvällen spenderade med lite gratisshopping(tack Daniel!!!) och ett glas rödtjut på Smögen.

Fjällbacka - Yttre Huö, 16 augusti. Distans: 18 km
Vind: SV 6-10 m/s. Väder: 20-25 grader, sol.

När vi vaknar på morgonen i Fjällbacka och ser att vinden fortfarande ligger runt kuling 13 och att regnet öser ner känner vi oss lite övergivna. Ska vi behöva ge upp redan på vår bröllopsresa? Det verkar som ett ont omen. Men skam den som ger sig. Vi packar ner våra ganska torra prylar i kajakerna och paddlar iväg samtidigt som det mojnar och regnet lättar. Genom Hamburgsund får vi känna på lite medström och lunchen itas strax söder om sundet på Ulöns ostsida. Efter att ha samlat krafter under lunchen ger vi oss på att paddlar över gattet utanför Valön. Sjön är hög men mjuk efter natten kuling. Vi njöt ordentligt av sjön och solen som lyste på oss. Bästa övergången på veckan! Sista biten in till Huö gick av bara farten. Tältplatsen låg inträngd mellan bohusgraniten, lite knöligt men vackert och rofyllt. Till middag bjöds frystorkad tandorigryta a' la Blå band. Förrätten bestod dock av lite Cava och inlagda oliver.

Pinnö - Fjällbacka, 15 augusti. Distans: 13 km
Vind: S 10-14 m/s. Väder: 15-20 grader, regn.

Dagen inleddes med fin paddling inomskärs. Efter en timme ungefär kom regnskurarna allt tätare och vinden ökade i styrka. Första 10 km av paddlingen gick finfint, men utanför Veddö kom kulingen och sista kilometrarna in mot fjällbaka var mördande. 3km på 1 timme!!!! Dyngsura och slutkörda kom vi i hamn till ett fullbelagt vandrarhem. Räddningen kom i form av ett trevligt par som hyrde ut rum privat. Vi hyrde ett litet rum med våningssäng, blev bjudna på kaffe och kaka och gjorde vårt bästa för att torka upp. En sen lunch intogs senare på Josefinas i Fjällbackas hamn. Till middag bjöds rökt makrill och färskt bröd.

Inre Arsklåvet - Pinnö, 14 augusti. Distans: 21 km
Vind: S-SV 7-11 m/s. Väder: 20-25 grader, Sol, lite moln.

Dag två bjöd på fin paddling, ömsom inomskärs, ömsom i havsbandet. Havsbandet bjöd på en del gamla dyningar på upp mot 2m blandat med nyare vågor. För lunch stannade vi i Havsstenssund. Vi hade längtat efter lite rökt fisk till lunch, men fiskaffären hade stängt eftersom det va måndag. Istället blev det mamma scans köttbullar och potatissallad. Efter ytterligare lite paddlande hittade vi en idyllisk tältplats på en sandstrand och drönde oss bort till en bröllopsresa på Azorerna eller Aruba. Men vi insåg snabbt att inget slår den svenska kusten och njöt av en Gulaschsoppa på burk till middag.

Lagunen Camping - Inre Arsklåvet, 13 augusti. Distans: 13km.
Vind: SV 8-10m/s. Väder: 15-20 grader, växlande molnighet.

Nöjda, belåtna och ganska trötta efter bröllopet åkte vi iväg med gammelmercan från Tofta gård upp mot Norska gränsen. Vi bestämde oss för att starta i Strömstad istället för svinesund och spara den norra delen för en etapp delvis i norska farvatten. Vi fann snabbt Lagunens Camping utanför Strömstad och bestämde oss för att stanna där och låta Axel och Kristina, som skjutsat oss upp, åka hem till Göteborg. Efter en första natt i tältet vaknade vi på morgonen pigga och laddade inför veckans strapatser. Niklas hade, av någon underlig anledning, träningsvärk i benen, men vad gör det när man ska paddla kajak!?! Vid elvatiden kunde vi skjuta i kajakerna och ta vår första paddeltag på en lång resa genom Sverige. Första anhalt var Tjärnö, på insidan av Kosterfjorden. Första paddlingsdagen! Efter att ha varit tvungna att ta oss genom några betongrör (vi trodde att det var ett sund mellan två öar, men det var en väg), så landade vi vid Göteborgs Universitets Marina Laboratorie på Tjärnö lagom till lunch. Vi köpte oss varsin kaffe och delicatoboll i fiket, kokade lite varmakoppen på köket och åt våra eviga polarbröd med mjukost. Därefter paddlade vi vidare söderut. På vägen stötte vi på lite små övergångar med svall upp mot 1m. Tillslut hittade vi en mysig tältplats på Kackholmen vid Inre Arsklåvet.