Skaar.se

Blå bandet 2008 Marstrand - Tylösand

Stocken - Ellös (t.o.r), 8 september. Distans: 15 km
Vind: O-NO 3-5 m/s. Väder: 15-20 grader, växlande molnighet

Dagens paddling kommer att göra sträckan Strömstad - Tylösand helt komplett. Skyddade paddelvatten in till Ellös, dock i lätt motvind. När vi vände ut igen fick vi medvind och seglade in till ett höstöde Gullholmen. Efter lite kaffe och kaka på berghällen (ingenting vad öppet!) så rundade vi Råön och lämnade tillbaks hyrkajaken. En lagom tur för två trötta och förkylda paddlare. Detta blev dock inte årets sista paddling. I stället kunde vi första helgen i November paddla ut våra egna kajaker till Runmarö för vintervila. Östersjön låg spegelblank hela vägen, utan en enda krusning. Men det var ändå svårt att hålla värmen i den mycket bleka höstsolen.

Stocken - Mollösund (t.o.r), 7 september. Distans: 23 km
Vind: VXL 0-3 m/s. Väder: 15-20 grader, mulet och lite regn

Denna helg i September har vi varit på bröllop på Ulvön. Dagen efter tar vi oss an superfina paddelvatten utanför Tjörn. Den växlande molningheten och regnet gav ett fantastiskt ljus över skärgården. Vi höll mycket högt tempo i den halvdanna dubbel- och plastkajaken, som vi hyrt på Orust kajak. Vi kommer tillbaks till Stocken och Tofta Gård lite tidigare än beräknat, men vad gör väl det när vi kan gå runt och minnas förra årest superfest som vi fick här. Paddlingen tangerade vårt blå band i Mollösund där vi tog en lunchfika på klipphällarna under en blek septembersol.

Ugglarp - Tylösand, 26 juli. Distans: 22 km
Vind: O 3-7 m/s. Väder: 25-30 grader, SOL!

Uppe i ottan för veckans sista etapp. Skön morgonpaddling längs vackra hallandskusten med fika i Haverdalstrand. Sista biten in mot Tylösands folkhav är i motvind och motström! Den korta sträckan känns oändligt lång. När vi kommer till land är det svårt att hitta en ledig plats att ens sätta fötterna på. Men vi lyckas låsa fast kajakerna i en stolpe vid livvakternas torn. Trötta sätter vi oss sedan på tåget tillbaks till Marstrand för att hämta bilen för att sedan hämta kajakerna i Tylösand... Tågresan tar 3 timmar, paddlingen tog en vecka. Vi har nu tillryggalagt 370 km längs kusten och ser verkligen fram emot fortsättningen. Bröllopsresan tar nog inte slut än på ett par år.

Glommen - Ugglarp, 25 juli. Distans: 21 km
Vind: O 3-7 m/s. Väder: 25-30 grader, SOL!

Årets varmaste vecka pressar och vi tar nya tag i den kraftiga motvind som helt plötsligt kommer från land. Riktigt jobbigt blir det på väg in mot Falkenberg. Med trötta armar fick vi lunch och glass på Skrea beach, bland vattenscootrar, V-guys och barnfamiljer. Armarna känns tunga idag, men vi tar oss vidare längs stränderna och överraskar plötsligt en nakenbadare som lapar sol på klipporna. Trötta tar vi in på Ugglarps Camping där vi fick betala väldigt dyrt för vårt lilla tält. Det var dock ganska skönt med en dusch.

Varberg - Glommen, 24 juli. Distans: 25 km
Vind: N 1-4 m/s. Väder: 25-30 grader, SOL!

Efter minigolf, glass, ett besök hos Bockstensmannen och utökning av kartoteket (kartorna har tagit slut!!!) glider vi iväg från Varberg i eftermiddagssolen. I rak lätt medvind kan vi njuta till fullo av solen och hallandskusten på ena sidan och ett kav lugnt Kattegatt på andra sidan. Middagen intogs på fårarevets sand (inte jättebekvämt) och när solen är på väg ner måste vi bara vända om och paddla i svensk kvällssol som sjunker i havet - rakt i ögonen! Efter lite letande hittar vi en tältplats vid Morups tånge precis under Glommens södra fyr.

Hållsundsudde - Varberg, 23 juli. Distans: 34 km
Vind: SV 3-5 m/s. Väder: 25-30 grader, sol.

Vi vaknar upp till bräkande får och konstaterar att vi parkerat mitt i hagen! Fåren verkar oense huruvuda de ska våga sig förbi vårt tält och några baggar stångas rejält! Vi lägger ut och tar sikte på Ringhals siluett. Ett direkt nödvändigt kisstopp blir det i Ringhals obehagligt varma kylvattenutlopp. Lunch på Bua beach med utsikt över kraftverket. Hela dagen bjuder på fantastisk paddling i svaga vindar och efter ett kaffestopp på Balgö paddlar vi i kvällsolen in till Varbergs fästning. Sovplats hittar vi i varsin enkelcell i Varbergs fästning! Kajakerna får sova på strandpromenaden i Varberg.

Vrångö - Hållsundsudde, 22 juli. Distans: 35 km
Vind: V-SV 4-8 m/s. Väder: 20-25 grader, uppklarnande.

Efter en skön natt i värsta lyxsängen tar vi kurs 150 grader rakt mot Onsala. Långt ute på Kategatt håller vi tidvis jämna steg med Rakka. Det är en fantastisk dag och när solen kommer fram ur molntäcket vid lunch tar vi fika på Stora Ärteskär (plus bad såklart). En andra fika blir det på Öckerö utanför Onsala, idag är vi på riktig bra paddelhumör! Av bara farten och med vågorna i häcken glider vi in i Kungsbackafjorden. På slutet har vi en underbar surf och maxar säkert 7-8 knop! Härligt!

Hyppeln - Vrångö, 21 juli. Distans: 27 km
Vind: NV 3-5 m/s. Väder: 20-25 grader, sol lite moln.

Vi vaknar upp till en helt vindstilla morgon. De första paddeltagen in mot Öckerö sker i kav lugnt vatten i bästa Pater Noster anda. Framemot lunch blåser det upp en behaglig medvind som ger bra skjuts hela dagen. Lunchen tar vi in mitt i Göteborgs hamninlopp, på ränneskär, med Vinga och Älvsborgsbron i blickfånget. Solen värmer rejält och när vi korsat hamninloppet tar vi en glasspaus på Styrsö. Under dagen fick vi också kontakt med morbror Pelle som är ute och seglar med sin Carrerra Hensman Rakka. Vi bestämde att försöka ses på Vrångö. Nöjda paddlar vi in i Vrångö hamn och snart anländer Rakka där vi tillbringar kvällen och natten.

Marstrand - Hyppeln, 20 juli. Distans: 16 km
Vind: S 7-10 m/s. Väder: 20-25 grader, växlande molnighet.

Årets första paddeltag på blå bandet startar med en kebabtallrik i Marstrand. Efter att ha kört våra sprillans nya kajaker från Stockholm på taket på mamma Birgittas Opel Corsa. Vi paddlar iväg efter lunch söderut från Marstrand. Paddlingen bjuder på rak motvind. vilket plågsamt påminner oss om förra årets äventyr. Väderprognoserna lovar dock gott inför veckan så vi tar det som en uppvärmning! Tältplatsem hittar vi vid en fin sandstrand söder om Rörö.