Skaar.se

Skidturer 09/10

Björlings glaciär, 4:e april 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m) - Björlings glaciär (~1600m)

Sista dagen bjuder faktiskt på en kort tur. Skotern lämnar inte förränn kl 14 och vi hinner med en runda via Björlings glaciär och ner i Kittelbäcken igen. Anmarschen gör vi i Kittelbäcken än en gång. När vi är uppe på ca 1550m viker vi västerut, tar av hudarna och droppar ner i sydhangen rakt mot Doulbagorni. Det är superfin snö och återigen får vi leka i kittelbäckens raviner. En fantastisk avslutning på en makalös vecka. Nöjda och belåtna sätter vi oss på skotern tillbaks till civilisationen.

Doulbagorni, 3:e april 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m) - Doulbagorni (1662m)

Det blir en spektakulär avslutning på kursen när vi sista dagen tar oss an Doulbagorni och dess berömda gryta. Hudarna åker på vid fjällstationen och vi följer kittelbäcken rakt västerut upp till en gryta med några små sjöar (dock övernöade så här års). Därefter tar vi oss an den korta branten upp mot passet mellan Vierranvarri och Doulbagorni. Här lämnar vi västra leden och viker av rakt upp mot toppen. Strax norr om toppen hittar vi insteget till firningen. Vi firar oss ner en och en i grytan och återsamlas i mycket brant terräng. Lätta moln ligger mitt i grytan vilket gör att sikten inte är optimal. Åkningen i grytan bjuder på ganska hård snö och vi njuter av att vara omslutna av berg i alla vädertreck. För att komma ur grytan viker vi norrut och första biten ner mot Kittelbäcken är en ganska smal ränna. Men sedan öppnar det upp sig i superfina snöfält och vi leker i den lätta terrängen hela vägen tillbaks till fjällstationen.
En fantastisk vecka och kurs är till ände. Vi tackar vår guide Johan och börjar redan planera in vårt återbesök i området. Det finns massor av spännande saker att utforska. Men det får vänta till senare.

Glaciärträning, 2:a april 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m)

Dag 4 på kursen bjuder inte på någon skidåkning, men väl träning i Glaciärräddning. Vi börjar med att bygga spel med repen och fira upp varandra från en tänkt spricka. Det är lurigt och tungt, men otroligt lärorikt. När alla provat på att dra upp en kompis får vi träna repklättring (dvs att klättra uppför längs ett rep). Dagen avslutas med en pass self-arrest, träning att stoppa fall med hjälp av isyxan. Det är också ganska svårt, men lossnar efter några rundor. Efter en mycket rolig dag med många skratt samlas vi återigen på fjälsstationen för att inta en gemensam middag.

Giebmegaisi (Nord och Syd), 1:a april 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Tarfalastugan (1130m) - Giebmegaisi Nordtopp (2097m) - Giebmegaisi Sydtopp (2111m) - Kebenekaise fjällstation(690m)

Den tredje dagen blir mycket äventyrlig och spännande. En del ganska svaga kursdeltagare (p.g.a. nattliga besök i godtycklig snödriva) stapplar uppför de första branterna på isfallsglaciären. Målet är att via halspasset ta oss upp på Kebnekaises nordtopp och sedan vidare till sydtoppen - över toppkammen - för att slutligen fira oss ner östra leden och åka tillbaks till fjällstationen.
Första biten upp till halspasset går bra. Niklas har en klump i magen om kan komma upp när som helst, men kämpar på. Halspasset är ett brant snöfält som vi forserar inknutna i rep. Sedan följer en spännande och tekniskt klurig passage med klätting. Stegjärn och isyxa kommer väl till pass och man är glad att man är inknuten varje gång man sneglar över axeln. Nedanför är det i stort sett fritt fall till Rabots glaciär.
När vi klarat av klättringen är det lunchpaus, högt upp på berget. Niklas får i sig en halv energigel och jobbar sedan vidare. Klumpen i magen är på väg bort (ej upp). Vi rundar nordtoppen strax under dess högsta punkt och siktar mot kammen mellan nord- och sydtoppen. Nu har det börjat mulna på och en ganska kraftig vind tar sats från sydost. Inknutna i rep vandrar vi den luftiga passagen och kommer upp på sydtoppen ca kl 14.00 (exakt som Johan förutspått). Nu kan vi ta på skidorna och åka ner för Sveriges högsta berg. Vi stannar vid toppstugan för ytterligare en fikapaus. Niklas får i sig en bulle.
Firningen ner längs östra leden går fint och sedan är det dags för riktig skidåkning över Björlings glaciär. Vi spänner på skidorna och släpper iväg dem i de tilltagande molnen. Ett tag ser man ingenting, men efter vindtunneln blir snön mjuk och vi kör full fart sikten till trots. När vi kommer under molnen får vi en fantastisk åkning tillbaks till fjällstationen via kittelbäcken.
En helt fantastisk dag som välförtjänt avslutas med en kall öl i bastun. Härligt!

Storglaciären, 31:a mars 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m) - Storglaciären (~1700m) - Tarfalastugan (1130m)

Dag 2 bjuder på glaciäräventyr då vi siktar på att ta oss över storfallsglaciären och åka bort till tarfalastugorna. Vi börjar med att följa gårdagens utförsspår upp genom kittelbäcken. På ca 1200m viker vi av mot nordväst och siktar på passet rakt under Kebnekaises sydtopp. Vi går igenom den klassiska vindtunneln och vidare upp till passet där vi hudar av. Vi står inför en mäktig ridå ovanför storfallsglaciären och skidar sedan ner på densamma. En dimbank sveper in och vi knyter in oss och går mellan glaciärsprickorna - över till nästa pass vid Isfallsglaciären (nordost om nordtoppen).
Nu är det dags för en långt härligt åk rakt ner till Tarfalastugan. Snön är inte fantastisk, men åkningen är ändå härlig och ganska snäll. Nere i stugan lagar vi pasta och helt plötsligt så får några i gruppen känningar av vinterkräksjukan. En inte alldeles optimal uppladdning inför morgondagens anmarsch mot sveriges högsta berg.

Giebmecohkka, 30:e mars 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m) - Giebmecohkka (1763m)

Dag 1 på kursen sätter vi av mot Giebmecohkka. Vi går upp i personalbacken och på vägen lär Johan (guiden) ut hur man gör lappkast i brant terräng. Vi pratar även lite om att hålla ett bra tempo uppför på fjället. När vi är uppe på platån vänder vi västerut men går aldrig ända upp på toppen. I stället hudar vi av och vänder skidspetsarna ned mot branterna runt kittelbäcken. Snön är helt makalös och vi njuter hela vägen ner mot fjällstationen. Väl tillbaks kör vi ett pass med trancieversökning och avslutar sedan dagen med en god middag på fjällstationen.

Personalbacken, 29:e mars 2009. Kebenekaise, Norrbotten, Sverige.
Kebenekaise fjällstation(690m) - Personalbacken (~1400m)

Niklas har begett sig till Kebenekaise för att ta sig an en högalpin vinterkurs med tillhörande glaciärkunskaper och toppturande. En spännande vecka som skulle bjuda på många utmaningar, även inne på fjällstationen då det visade sig att hela Kebenekaises fjällstation drabbats av vinterkräksjukan...
Första dagen var det ankomst på förmiddagen och Niklas passade på att inventera personalbacken på Keb. Den visade sig bjuda på utmärkta förhållanden och en fantastiskt fin pudersnö. Jag gick upp till början av platån vid ca 1400m och vände därefter ner mot fjällstationen i den härliga snön. Jag var inte direkt ensam på fjället, men det fanns gott om orörd terräng. Detta lovade mycket gott för den kommande veckan.
På kvällen samlades gruppen med vår guide Johan. Han gick igenom schemat och redan dagen efter var det dags att ge sig ut på topptur - mot Giebmecohkka.